torek, 29. oktober 2013

Varnost v kopalnici

Kopalnice uvrščamo med najnevarnejše prostore v hiši. Soočamo se z mnogimi nevarnimi predmeti, kot so škarje in britvice, pogosto so vzrok poškodbe tudi mokra spolzka tla in kopalniška oprema z ostrimi robovi. Ne pozabiti ne smemo na razna čistila, ki so lahko strupena in nam poškodujejo kožo ter električne naprave, ki lahko pridejo v stik z vodo.

Seveda pa se tudi v kopalnicah lahko zavarujemo z določenimi ukrepi. V kopalno kad namestite gumijasto preprogo, ki bo zmanjšala možnost zdrsa, na stene pa pritrdite ročaje, ki vam bojo omogočili boljši oprijem in s tem lažji vstop ter izstop iz kadi.

Kopalniška oprema naj bo vedno primerno pospravljena, torej na omaricah naj ne ležijo zdravila, s katerimi lahko pridejo v stik otroci.

Tla naj bojo vedno suha, priporočena je tudi uporaba primerne obutve.

Naj bodo naše kopalnice prostor sprostitve in udobja. Za to lahko največ poskrbimo sami!


Lesena kopalna kad

V današnjih časih se vse bolj nagibamo k moderni tehnologiji, ki navadno poenostavlja vsakdanja opravila, uporablja se sodobne materiale, naši domovi pa izgledajo sodobno in mogoče luksuzno. Vsi pa seveda niso za to, nekateri imajo še vedno raje pridih narave, naravne materiale in predvsem preprostost, zato pri opremljanju domov uporabljajo les. 
 
Iz lesa lahko izdelamo marsikaj, ena zanimivejših stvari pa je zagotovo lesena kopalna kad, za katero se navadno odločajo zato, da se izognejo sintetiki, saj les deluje zdravilno in blagodejno. Čeprav lesena kopalna kad deluje malce staromodno pa je treba omeniti, da so dandanes izdelane ročno, tako da boste za nakup morali poseči kar globoko v žep.


petek, 25. oktober 2013

Sanitarna kopalniška oprema

Ko rečemo sanitarna kopalniška oprema, imamo v mislih wc školjko, bide, pisoar itd. Vsi ti elementi morajo dobro prenašati vodo, čistila in kemikalije, zato je kvaliteta sanitarne keramike izredno pomembna. K vzdrževanju pa veliko prispeva tudi dodatna zaščita pred nabiranjem vodnega kamna, ki omogoča lažje vzdrževanje in daljšo življensko dobo. 


Sanitarna kopalniška oprema se čisti z profesionalnimi sredstvi, ki odstranjujejo slab vonj in apnenčaste obloge. Glede na viskoznost, jih ločimo na tekoča in gosta, ter na sredstva za temeljno čiščenje, ki so namenjena trdovratnim oblogam, in vzdrževalno čiščenje, s katerimi podaljšamo čas temeljnega čiščenja v prihodnost.

četrtek, 24. oktober 2013

Dekoracija kopalnice in kopalniška oprema

Ste že naveličani svoje kopalnice in se vam zdi vaša kopalniška oprema dolgočasna? Preden začnete s prenovo vam predlagamo, da jo najprej poskusite osvežiti z nekaj dodatki. Prvo, kar lahko naredite je, da zamenjate zavese, torej tiste na oknih, prav tako pa tudi kopalniške zavese za tuš oz. kad, če jih seveda še imate. Zdaj so namreč modernejše tuš kabine, ki jih lahko okrasimo z nalepkami raznih motivov: 
 
 
 
Stilsko lahko tudi uskladite stojala za zobne ščetke, posodice za milo, držala za brisače, kopalniške preproge itd. Če so zidovi vaše kopalnice bele barve, si lahko tudi na tem področju dovolite malce domišljije in jih pobarvate ter polepite. Pazite le, da ne bo potem vaša kopalniška oprema preveč izstopala.

sreda, 23. oktober 2013

Zgodovina kopalne kadi

Pod palačo nekje v stari Indiji so odkrili bakrene cevi, ki namigujejo na to, da segajo prvi vodovodni sistemi namenjeni umivanju že v leto 3300 pred našim štetjem. Prva kopalna kad je bila odkrita na otoku Kreta, merila je približno 1,5 metra, izdelana pa je bila iz keramike.  Lahko bi ji rekli »pra-oče« samostoječih kadi.

Leta 1883, je podjetje Kohler začelo izdelovati kopalne kadi iz železa, ki so bile pravo nasprotje takrat zelo popularnih keramičnih. Železna kopalna kad je bila bolj kot umivanju, namenjena mehčanju prašičje kože, lahko je pa služila tudi kot kopalna kad.

V drugi polovici dvajsetega stoletja so samostoječe kadi počasi začele izgubljati popularnost. Nadomestila jih je manjša vgradna kad, ki je bila preprostejša za vzdrževanje, s pojavom sanitarne keramike, pa so tako nudile tudi več možnosti za dizajn.


petek, 18. oktober 2013

Vlaga kopalnice

Nenehna nizka ali visoka vlaga lahko poškoduje vašo lastnino in vaše zdravje, med najvlažnejše prostore v vašem domu pa spadajo ravno kopalnice. Idealna stopnja vlaga je med 45% in 60%. Posledice visoke vlažnosti so vidne kot kondenzacija na oknih, plesen na stenah, neprijeten vonj...

Najmanj kar lahko storite za dobro vaše kopalnice je, da po tuširanju prostor dobro prezračite. Lahko si omislite tudi razvlažilec zraka, ki vpija vlago in nevtralizira neprijetne vonjave. Pomembno je tudi, da so stene kopalnice resnično vodotesne, kar nam sama keramična površina in sloj lepila pod keramiko tega ne zagotavljata. Konstantna vlažnost lahko tako škodi sami konstrukciji, posledično se pa lahko preseli tudi na sosednje prostore.

Ne zatiskajte si oči pred vlago! Ukrepajte in si tako izboljšajte počutje, zdravje in vaš dom.