ponedeljek, 30. december 2013

Morski pridih kopalnice

Vsi potrebujemo čas in prostor za umirjanje ter sproščanje, da se malce umaknemo iz ponorelega sveta in si naberemo moči za nove dogodivščine. Takšen prostor si lahko uredite kar doma, v miru in intimi vaše kopalnice.

Ob besedi sprostitev nas večina najprej pomisli na dopust, morje, sonce, pesek in plažo. Živeti torej za trenutek, se razvajati in ne misliti na to kaj bo jutri. Čar morja lahko vnesete tudi v vaše kopalnice in se tako za tistih nekaj trenutkov na dan odklopite od sveta in pozabite na skrbi.

Obvezna je uporaba modre barve, saj nas spominja na morje in nebo brez oblačka. Če želite, lahko na stene dejansko narišete valove, ribe in vodne rastline, v kopalnice pa namestite prave školjke, ki bojo pridih morja še dodatno okrepile. 
kopalnice

sreda, 25. december 2013

Nenavadne kopalnice 3.del

Nenavadne kopalnice se lahko razlikujejo od ostalih na več načinov. En način je takšen, da kopalnice opremite povsem staromodno, uporabite obilico lesa in v prostor vnesete občutek topline in domačnosti:


Pri drugem načinu črpamo ideje za opremljanje iz drugih kultur, kopalnice ustvarimo lahko v eksotičnem oz. tropskem stilu:


Kopalnice pa lahko opremimo tudi v modernem stilu, kjer prevladujejo elektronske naprave in zanimivi načini osvetlitve. Značilen je tudi minimalizem, kopalnice pa delujejo že malce »vesoljsko«. Takšen prostor deluje precej hladno in sterilno, zato ni primeren za vsakega, je pa vsekakor zanimiv in drugačen.

kopalnice



torek, 24. december 2013

Rimske kopalnice

Rimljani in stari Grki so že vedeli, da je skrb za čistočo zelo pomembna, saj so prav oni razvili kulturo kopanja.

Za rimske kopalnice je značilna uporaba obilice kamna in granita, stebri izražajo moč in toplino, bogato okrašena ogledala pa so namenjena občudovanju samega sebe. Klasična vrata nadomeščajo zavese, ki jih drži vrv, namesto podbojev pa najdemo ornamente z zapletenimi likovnimi motivi na zidovih.

Takšne kopalnice izgledajo luksuzno in razkošno, saj vsebujejo veliko dodelanih detajlov, ki dajo prostoru še dodaten čar. 
 
 

ponedeljek, 23. december 2013

Kopalniška oprema in kamen

V kopalnice lahko vnesete čisto drugačen slog, jih opremite izvirno in unikatno, vaša kopalniška oprema pa lahko vsebuje tudi les in kamenje.

Oglejmo si naslednjo kopalnico, ki je videz zunanjega vrta prenesla kar v notranji prostor. Kopalni kadi sta obloženi s kamenjem, po tleh ležijo blazine, ogledala so zanimivih oblik, na stropu pa visi luksuzen lestenec, ki eksotičnosti prostora doda piko na “i”. 
 
kopalniška oprema
 
Takšne kopalnice mogoče izgledajo nenavadno, pa vendar vas povežejo z naravo in v prostor prinesejo mir in spokojnost.

Pustite domišljiji prosto pot in se podajte na zabavno odkrivanje novih stilov opremljanja kopalnic. Vaša kopalniška oprema naj bo izvirna in predvsem drugačna.
 
 

Lesene kopalnice

Danes bomo pisali o malce drugačnih kopalnicah, kot smo jih vajeni, saj vsebujejo veliko lesenih površin. Videli bomo, da ne gre za tradicionalne kopalnice, ampak dizajnersko izpopolnjene, modne in trendovske.

Les je izjemen material, saj je okolju prijazen, bogatega izgleda, v vsak prostor pa prinaša udobje in toplino. Za opremljanje kopalnice se navadno ni uporabljalo lesa, z iznajdbo vodo-odpornih premazov, pa je dandanes mogoče že vse. 
kopalnice
Leseno kopalniško pohištvo je v modi, kopalne kadi in umivalniki pa izgledajo zelo domače in sproščujoče. Lesene plošče lahko uporabimo za tla ali zidove, s kombinacijo s kamnom, pa ustvarimo različne stile, npr. moderno, minimalistično, rustikalno, itd. 
kopalnice
 
Za začetek lahko namestite v vaše kopalnice samo leseno talno oblogo, ki vas bo prepričala v pozitivne lastnosti lesa. Varovala vas bo namreč proti zdrsom, odporna je na plesen in ogenj, odlikuje jo pa tudi izjemna prilagodljivost. 

četrtek, 19. december 2013

Diamantna kopalna kad

Po dolgem in napornem delovnem dnevu je nekaj najboljšega, kar se nam lahko zgodi, topla kopel, ki kar traja in traja, dokler nismo čisto umirjeni in sproščeni. Za še bolj zanimivo izkušnjo pa je poskrbela Lori Gardner, ki se lahko dobesedno kopa obkrožena z diamanti.

Njen izdelek »Diamantna kopalna kad« je sad triletnega truda, saj je izdelana iz kopalne kadi v stilu 19. stoletja, na katero je ročno namestila 44,928 roza kristalov. Del zgodbe, ki obkroža kopalno kad, je tudi odkrivanje enega samcatega diamanta, ki se skriva med vsemi temi kristali, posebno presenečenje pa doživite tudi, če pod kad postavite zrcalo.

kopalna kad

Takšna kopalna kad vas bo stala 39.000 dolarjev, del izkupička pa bo namenjen zdravljenju raka na dojki oz. dobrodelni organizaciji po vaši izbiri. 

ponedeljek, 16. december 2013

Nenavadne kopalnice 2. del

V prejšnjem članku smo pisali o združitvi kopalnice z dnevnim prostorom in sanitarijami, tokrat pa vam bomo predstavili čudovito kopalnico v “tropic” dizajnu.

Le kdo si ne želi obiskati Havajev, Maldivov ali Karibskih otokov? Udobje, toplina in osvežujoče ozračje skrbijo, da vam nikoli ni dolgčas. Vse to lahko prenesete tudi v vaše kopalnice, z nekaj dobrimi idejami in seveda z časom, ki si ga vzamete za to. Prva stvar, ko pomislimo na tropične kraje, so najverjetneje palme in najlepše plaže, tako da je to vsekakor ključna tematika pri opremljanju in barvanju, paziti pa je treba na osnovno barvo, da bo primerna in se bo lepo ujemala z ostalimi okraski. Če vam prostor dopušča, greste lahko še korak naprej z ureditvijo kopalnice in si omislite ležalnike, tropsko rastlinje in leseno talno podlogo. 
 
kopalnice
 

sreda, 11. december 2013

Nenavadne kopalnice 1. del

Poznamo različne države, kulture, jezike, mesta, navade in ljudi, z različnimi željami in okusi. Nič nenavadnega torej, da po svetu najdemo najrazličnejše opremljene kopalnice, ki nam vzamejo dih, nas pustijo hladne ali pa samo začudene.

Malenkost spontanosti pri opremljanju kopalnice navadno ne škodi, vsaka stvar pa ima svojo mejo. Na spodnji sliki si lahko ogledamo primer, kako združiti dnevne prostore s kopalnico in sanitarijami. V bistvu kar priročno, še posebej za hladne dni, da nas po topli kopeli dodatno pogreje kamin, medtem ko se na gugalniku še malce spočijemo.

No, le tista drva bi pa mogoče vseeno lahko umaknili malce bolj stran od odprtega ognja. 

torek, 10. december 2013

Pripomočki za kopalne kadi

Vsem nam je znano, da kopalne kadi niso namenjene samo umivanju, temveč tudi sproščanju po napornem dnevu in nabiranju novih moči. Ravno zato obstajajo razni pripomočki, ki nam pri tem pomagajo.


Zelo nam lahko pride prav večnamenska polička, na katero lahko odložimo knjigo, krožnik, kozarec itd. Obstajajo tudi takšne, ki imajo dejansko držalo oz. stojalo za knjigo, da lažje beremo. 
 
Priročne so tudi manjše poličke, ki jih namestimo na steno zraven kopalne kadi. Na poličke lahko odložimo šampone, mila, britvice, kreme itd. Omogočajo nam, da imamo vse stvari, ki jih potrebujemo, pri roki, da se lahko v miru sproščamo in ne vstajamo iz kopalne kadi po nepotrebnem.

Unikatna kopalniška oprema

Če želite izstopati iz povprečja, ali pa ste enostavno samo naveličani dejstva, da si je kopalniška oprema v skoraj vseh kopalnicah zelo podobna, si lahko ogledate naslednja primera, ki nista ravno klasična:

Vaš umivalnik je lahko obenem tudi akvarij, v katerem plavajo prave ribice. Odlično se razume z rastlinami v prostoru, paziti pa morate na pravilno osvetljenost, ki jo ribice potrebujejo. Čeprav je takšen umivalnik mogoče malce nenavaden, bo zagotovo pustil vtis, požel zanimanje in vzbudil radovednost. 
 
Namesto klasičnih polic, si lahko omislite takšne različnih oblik, ki so ravno tako funkcionalne, prostor lepo okrasijo, vaša kopalniška oprema pa takoj izgleda edinstveno. Pri izbiri oblike ste lahko izvirni in ji dodate nek pomen, naprimer začetnice imen itd. 

 
 

ponedeljek, 9. december 2013

Unikatna kopalna kad

V domačih kopalnicah je naša kopalna kad navadno klasične oblike, pa naj bo to samostoječa ali vgradna. Sicer se med seboj razlikujejo v raznih dodatkih, oblikah in podrobnostih, ni pa nekih ekstremov, kot jih bomo lahko videli pri naslednjima primeroma: 
 
Če vam prostor in denarnica dopuščata veliko svobode pri oblikovanju kopalnice, lahko vaša kopalna kad postane prava mala ladja, v katero lahko celo skačete.  
 

Če ste bolj umirjen tip človeka, si lahko raje omislite kopalno kad v obliki manjšega čolnička. Na njem se lahko sprostite in si predstavljate, da vas nosi tok, blag veter, ki pihlja skozi odprto okno vam boža lase in zvok valov, ki se sliši iz zvočnikov, vas pomirja.  
 

 
Za konec pa še ena zanimivost: bolj pogosta je uporaba kopalne kadi v namene čolna, kot pa oblika čolna v namene kopalne kadi, obstaja pa tudi tekmovanje z kopalnimi kadmi. Prilagamo tudi foto-dokaz :)

petek, 22. november 2013

Obnova kopalne kadi

Če vaša kopalna kad postane hrapava in izgubi sijaj ter se kljub čiščenju še vedno zdi umazana, ne potrebujete nujno nove, saj lahko staro obnovite. 

Postopek obnove se začne tako, da se kopalna kad najprej dobro očisti, nato se s kitom izravna vse večje neravnine. Sledi nanos treh slojev premaza. Prvi sloj skrbi za dobro oprijemljivost in vsebuje substance proti koroziji, drugi izravna manjše neravnine, tretji sloj pa vsebuje dodatke, ki mu dajejo površinsko napetost, zaradi česar je površina gladka. Poleg popolne beline premaz odlikuje tudi lesk, odporen pa je na kisline in baze. 


Kopalna kad se lahko uporablja že sedem dni po obnovi, življenjsko dobo obnovljene kadi pa ocenjujejo na približno 15 let.


sreda, 20. november 2013

Kopalne kadi za dve osebi

Če bi si radi privoščili romantične večere v dvoje kar doma v lastni kopalnici, si lahko omislite kopalne kadi za dve osebi, ki so dovolj prostorne in udobne, da se vam v njih ne bo treba gnesti. Vse kar potrebujete je še umetno listje v dišavi vrtnice, ki bo poskrbelo za pravi ambient, za sprostitev pa pripravite ohlajeno vino ali šampanjec.

Preden se odločite za nakup kopalne kadi preverite, če je vaš grelnik vode dovolj zmogljiv, saj so takšne kopalne kadi večje in porabijo več tople vode, dovolj je mora ostati pa še za ostalo gospodinjstvo. Pomembno je tudi, da imate v kopalnici dovolj prostora, saj lahko že napačna izbira barve ustvari iluzijo, da izgleda prostor manjši, kot je v resnici.

http://www.kolpasan.si/izdelki/kopalne-kadi-kopalne-kadi-z-masaznimi-sistemi/masazne-kopalne-kadi_3/opera-180-opera-180o

torek, 19. november 2013

Kopalna kad in tuš

Dejstvo je, da smo si ljudje različni, enim je všeč kopalna kad, drugim tuš kabina. Zakaj bi se zaradi tega prepirali, ko pa imate lahko oboje? Dizajn takšnih kadi, ki imajo tudi tuš, je različen. Zelo preprosta je takšna kopalna kad, ki ima na eni strani stekleno pregrado, da voda ne škropi po tleh: 
http://www.kolpasan.si/izdelki/tus-kabine_3/sole/tp-75l
Obstajajo tudi takšne, ki so izdelane na podoben način, le da so namesto steklene pregrade kar vrata. Tako lahko v kad enostavno vstopate, le izstopanje na isti način pri polni kadi ni priporočljivo.  



Nenazadnje pa tukaj ni potrebno preveč komplicirati, če imate doma kopalno kad, ji enostavno dodate še tuš in problem je rešen. Za preprečevanje škropljenja pa lahko uporabite tudi kopalniške zavese, saj so najpreprostejša in najcenejša rešitev.

Rastline v kopalnicah

Vaša kopalniška oprema je lahko okrašena naravno, brez nepotrebnega kiča in dodatkov. Zakaj bi zapravljali za okraske, ki nimajo nobenega praktičnega pomena, ko pa imate v kopalnicah lahko rastline, ki prostor olepšajo, poživijo in odišavijo. 
 
Pri izbiri rastline morate paziti, da dobro prenaša vlago in toploto, pomembno pa je tudi koliko naravne svetlobe ima vaša kopalnica. Rastlino ne smete postaviti preblizu tuš kabine, saj ne sme biti izpostavljena škropljenju vode in šampona, škodi pa ji lahko tudi prepih. Najbolje je, če jo postavite blizu okna oz. svetlobe, kopalniška oprema z kakšno višjo poličko tudi ni slaba izbira.


četrtek, 14. november 2013

Čiste in dišeče kopalnice

Za dobro počutje v vaši kopalnici ne skrbi samo skrbno izbrana kopalniška oprema, izredno pomembna sta tudi čistoča in vonj. Neprijetne vonjave navadno zakrivamo z osvežilci zraka, ki so polni kemikalij in z njimi samo še bolj zastrupljamo prostor. Priporočamo vam, da kopalnice raje večkrat prezračite, za prijeten vonj pa uporabljajte naravne eko dišave. 
 
Neprijeten vonj lahko zmanjšajo že rastline, v kopalnico pa lahko postavite tudi skledo dišečih posušenih zelišč ali vode z dodanimi eteričnimi olji. Da bo kopalniška oprema čista in sijoča, pa uporabite naravno čistilo, ki ga pripravite tako, da limonin sok zmešate z olivnim oljem in vodo. Primerno je za lesene površine, ki jih premažete, pustite delovati 5 minut in dobro obrišete.


ponedeljek, 11. november 2013

Masažna kopalna kad

Masažna kopalna kad je izvrsten pripomoček za uživanje, sproščanje in nabiranje novih moči. Poznamo tri vrste masažnih sistemov : vodna masaža, pri kateri se skozi šobe pretaka voda in s tem ustvarja efekt masaže; zračna masaža, pri kateri skozi šobe brizga zrak in ustvarja mehurčke; mikrošobe, ki se uporabljajo za masažo hrbta, navadno so vgrajene na naslon kadi. 
 
Zelo pomembno je, da se masažna kopalna kad redno čisti in vzdržuje, o postopku čiščenja smo že pisali v enem izmed prejšnjih člankov. Pri nakupu pazite, da ima kopalna kad funkcijo ogrevanja vode in samočistilni program, saj dogrevanje poveča udobje, funkcija samočiščenja pa odstranjuje bakterije iz cevi, šob in črpalke.
 
 


torek, 5. november 2013

Čiščenje masažne kopalne kadi

Masažna kopalna kad deluje sproščujoče, spodbuja prekrvavitev, sprošča mišice itd. če le zanjo lepo skrbimo in jo redno vzdržujemo. Če kadi ne čistimo pravilno, se lahko na njej in notranjih ceveh nabere plast bakterij, ki lahko škodljivo vplivajo na naše zdravje.

Navadno se masažna kopalna kad čisti tako, da se izključi zračni tok in kad napolni z vodo, zadostovalo bo nekje 10 centimetrov, dodamo ji detergent za pomivalni stroj in belilo. Voda naj brizga 15 minut, potem pustimo, da odteče in postopek ponovimo, tokrat za 10 minut. Šobe nato obrišemo, luknjice pa še dodatno očistimo s paličicami za čiščenje ušes.

Kopalno kad čistimo enkrat na mesec ali na tri mesece, odvisno od uporabe. Vsekakor pa na čiščenje ne smete pozabiti.

ponedeljek, 4. november 2013

Ogledala in kopalniška oprema

Pri kopalnicah bi bilo zelo težko definirati katera kopalniška oprema je najpomembnejša, saj so vsi elementi vsakodnevno v uporabi, lahko pa enega izpostavimo in povemo o njem kaj zanimivega. 
 
Ogledala, kot jih poznamo danes, so izumili že v prvem stoletju, polirane kamne pa so uporabljali že 6000 let pred našim štetjem. V naših domovih so nepogrešljiva, saj se brez njih težko uredimo, poznamo pa kopalniška ogledala, stenska, namizna, žepna, samostoječa, avtomobilska ogledala in druge. 
 
Ogledala in kopalniška oprema se lahko zelo lepo dopolnjujeta, saj ogledala dandanes dobimo v najrazličnejših oblikah in vzorcih. Prilagamo nekaj primerov :



torek, 29. oktober 2013

Varnost v kopalnici

Kopalnice uvrščamo med najnevarnejše prostore v hiši. Soočamo se z mnogimi nevarnimi predmeti, kot so škarje in britvice, pogosto so vzrok poškodbe tudi mokra spolzka tla in kopalniška oprema z ostrimi robovi. Ne pozabiti ne smemo na razna čistila, ki so lahko strupena in nam poškodujejo kožo ter električne naprave, ki lahko pridejo v stik z vodo.

Seveda pa se tudi v kopalnicah lahko zavarujemo z določenimi ukrepi. V kopalno kad namestite gumijasto preprogo, ki bo zmanjšala možnost zdrsa, na stene pa pritrdite ročaje, ki vam bojo omogočili boljši oprijem in s tem lažji vstop ter izstop iz kadi.

Kopalniška oprema naj bo vedno primerno pospravljena, torej na omaricah naj ne ležijo zdravila, s katerimi lahko pridejo v stik otroci.

Tla naj bojo vedno suha, priporočena je tudi uporaba primerne obutve.

Naj bodo naše kopalnice prostor sprostitve in udobja. Za to lahko največ poskrbimo sami!


Lesena kopalna kad

V današnjih časih se vse bolj nagibamo k moderni tehnologiji, ki navadno poenostavlja vsakdanja opravila, uporablja se sodobne materiale, naši domovi pa izgledajo sodobno in mogoče luksuzno. Vsi pa seveda niso za to, nekateri imajo še vedno raje pridih narave, naravne materiale in predvsem preprostost, zato pri opremljanju domov uporabljajo les. 
 
Iz lesa lahko izdelamo marsikaj, ena zanimivejših stvari pa je zagotovo lesena kopalna kad, za katero se navadno odločajo zato, da se izognejo sintetiki, saj les deluje zdravilno in blagodejno. Čeprav lesena kopalna kad deluje malce staromodno pa je treba omeniti, da so dandanes izdelane ročno, tako da boste za nakup morali poseči kar globoko v žep.


petek, 25. oktober 2013

Sanitarna kopalniška oprema

Ko rečemo sanitarna kopalniška oprema, imamo v mislih wc školjko, bide, pisoar itd. Vsi ti elementi morajo dobro prenašati vodo, čistila in kemikalije, zato je kvaliteta sanitarne keramike izredno pomembna. K vzdrževanju pa veliko prispeva tudi dodatna zaščita pred nabiranjem vodnega kamna, ki omogoča lažje vzdrževanje in daljšo življensko dobo. 


Sanitarna kopalniška oprema se čisti z profesionalnimi sredstvi, ki odstranjujejo slab vonj in apnenčaste obloge. Glede na viskoznost, jih ločimo na tekoča in gosta, ter na sredstva za temeljno čiščenje, ki so namenjena trdovratnim oblogam, in vzdrževalno čiščenje, s katerimi podaljšamo čas temeljnega čiščenja v prihodnost.

četrtek, 24. oktober 2013

Dekoracija kopalnice in kopalniška oprema

Ste že naveličani svoje kopalnice in se vam zdi vaša kopalniška oprema dolgočasna? Preden začnete s prenovo vam predlagamo, da jo najprej poskusite osvežiti z nekaj dodatki. Prvo, kar lahko naredite je, da zamenjate zavese, torej tiste na oknih, prav tako pa tudi kopalniške zavese za tuš oz. kad, če jih seveda še imate. Zdaj so namreč modernejše tuš kabine, ki jih lahko okrasimo z nalepkami raznih motivov: 
 
 
 
Stilsko lahko tudi uskladite stojala za zobne ščetke, posodice za milo, držala za brisače, kopalniške preproge itd. Če so zidovi vaše kopalnice bele barve, si lahko tudi na tem področju dovolite malce domišljije in jih pobarvate ter polepite. Pazite le, da ne bo potem vaša kopalniška oprema preveč izstopala.

sreda, 23. oktober 2013

Zgodovina kopalne kadi

Pod palačo nekje v stari Indiji so odkrili bakrene cevi, ki namigujejo na to, da segajo prvi vodovodni sistemi namenjeni umivanju že v leto 3300 pred našim štetjem. Prva kopalna kad je bila odkrita na otoku Kreta, merila je približno 1,5 metra, izdelana pa je bila iz keramike.  Lahko bi ji rekli »pra-oče« samostoječih kadi.

Leta 1883, je podjetje Kohler začelo izdelovati kopalne kadi iz železa, ki so bile pravo nasprotje takrat zelo popularnih keramičnih. Železna kopalna kad je bila bolj kot umivanju, namenjena mehčanju prašičje kože, lahko je pa služila tudi kot kopalna kad.

V drugi polovici dvajsetega stoletja so samostoječe kadi počasi začele izgubljati popularnost. Nadomestila jih je manjša vgradna kad, ki je bila preprostejša za vzdrževanje, s pojavom sanitarne keramike, pa so tako nudile tudi več možnosti za dizajn.


petek, 18. oktober 2013

Vlaga kopalnice

Nenehna nizka ali visoka vlaga lahko poškoduje vašo lastnino in vaše zdravje, med najvlažnejše prostore v vašem domu pa spadajo ravno kopalnice. Idealna stopnja vlaga je med 45% in 60%. Posledice visoke vlažnosti so vidne kot kondenzacija na oknih, plesen na stenah, neprijeten vonj...

Najmanj kar lahko storite za dobro vaše kopalnice je, da po tuširanju prostor dobro prezračite. Lahko si omislite tudi razvlažilec zraka, ki vpija vlago in nevtralizira neprijetne vonjave. Pomembno je tudi, da so stene kopalnice resnično vodotesne, kar nam sama keramična površina in sloj lepila pod keramiko tega ne zagotavljata. Konstantna vlažnost lahko tako škodi sami konstrukciji, posledično se pa lahko preseli tudi na sosednje prostore.

Ne zatiskajte si oči pred vlago! Ukrepajte in si tako izboljšajte počutje, zdravje in vaš dom.